Museum og Lokalarkiv

Skarrild-Karstoft Museum og Lokalarkiv holder til i det lille hus Kirkely på Hovedgaden.

Om museet i Skarrild

Mange har sikkert bemærket et lille stråtækt hus mellem kirkegårdsmuren og vejen, når man kommer nordfra og kører ned mod åen i Skarrild by.

Den opmærksomme har måske fået øje på et lille træskilt på husets østre gavl! MUSEUM står der på skiltet. Eller på det nye skilt, som er opsat på græsplænen med teksten MUSEUM og LOKALARKIV! Dette skilt gør opmærksom på, at det lille hus rummer Skarrild-Karstoft Museum og en lille del af områdets lokalarkiv.

 

Om Kirkely

Huset hedder Kirkely er bygget i 1844/-45, efter sigende af Pastor Christiansen, som bolig for hans svigermor. Det kan ikke udelukkes, at det er ham, der har bygget det, men svigermoderen boede der aldrig. 

Indenfor i de lave, men hyggelige stuer, er én af dem indrettet som mindestue over 7 allierede flyvere, som i deres Lancaster-bombemaskine blev skudt ned den 27. August 1944 og blev begravet på Skarrild kirkegård.

En tvillingbror til en af flybesætningen var død i Australien, og hans sidste ønske havde været, at hans urne måtte blive begravet ved siden af sin tvillingbror i Skarrild. En søn af den afdøde kom fra Australien med urnen, som så blev sat ned ved graven. Denne, og andre historier, skal du nok få fortalt, når du engang besøger os på museet!

 

Slægtsforskning og arkivarbejde

Et helt kapitel for sig er, hvad vores nu afdøde dygtige og ulønnede arkivleder, Verner Nørgaard Andersen (1930-2006), i løbet af årene havde fået registreret i sit edb-anlæg. Det drejer sig om et slægtsforskningsregister på hen ved 13.000 navne på folk fra Skarrild og omegn.

Der kommer mange forespørgsler fra folk, som søger noget om deres forfædre. Der er forespørgsler både fra udlandet og fra Danmark. 

Læs mere om slægtsforskning og lokalarkivet her.
Læs om flyvergraven her.
Læs om mindestuen på museet her.
Læs mere om historiske stednavne i Skarrild og Karstoft sogn her.
Læs mere om udgivelser om Skarrild her.
Læs mere om bestyrelsen her.

 

Opdateret 9. november 2019.

Adresse

Hovedgaden 40,
Skarrild, 6933 Kibæk

Åbningstider

Søndag fra kl. 14.00 til kl. 16.00, eller efter aftale.
Lukket 20. december til 31. januar.
Ved besøg uden for åbningstid bedes der rettet henvendelse på tlf. 97196364 / 96996603.